Wanneer spreken we van een bijtincident bij honden?

Een bijtincident met een hond kan ernstig zijn. Wanneer je onverwacht wordt gebeten door een hond kan dit naast lichamelijke schade ook voor psychische schade zorgen. Als een hond bijt is de eigenaar hiervoor verantwoordelijk, dit is bepaald in de wet. Een eigenaar van een hond moet zorgen dat zijn hond een ander geen letsel kan toebrengen.

De andere partij

Een hond is onvoorspelbaar en als eigenaar moet je hier rekening mee houden. Wanneer een hond bijt wordt er eerst gekeken naar de schade bij de andere partij. Dit kan om een mens of dier gaan.

Medische onderzoek hond

Een hond die heeft gebeten, moet eerst medisch onderzocht worden op pijn. Pijn kan een oorzaak van het bijten zijn. Als eigenaar van de hond heb je daarna de plicht om erachter te komen waarom je hond heeft gebeten. Je kunt hierna met een hondengedragstherapeut ervoor zorgen dat het voorkomen wordt in de toekomst.

In beslag worden genomen

Wanneer een hond bij een bijtincident heeft gezorgd voor ernstige letselschade kan de hond in beslag worden genomen. De hond krijgt dan een schattingstest en een gedragstest. Dit is een zware test en als je hond deze niet haalt krijg je een advies tot euthanasie van je hond. Haalt je hond deze test wel, dan moet je afwachten tot de zitting en beslist de rechter wanneer je hond weer naar huis mag. Je krijgt dan wel voorwaarden zoals een aanlijnplicht en een verplichting tot het muilkorven van de hond.

Inschatting test en gedragstest

Over de schattingstest en gedragstest zijn de meningen verdeeld. Als eigenaar mag je hier niet bij aanwezig zijn. Een hond die plotseling bij zijn eigenaar wordt weggehaald en in isolatie wordt geplaatst kan getraumatiseerd zijn. De stress en angst die een hond op dat moment ervaart kan zijn test nadelig beïnvloeden.

Een angstige hond

Een angstige hond is soms niet te benaderen en krijgt dan een advies tot euthanasie. Tijdens de test komen er ook veel situaties voor die voor een hond angstig kunnen maken. Zo kan het zijn dat mensen op de hond af komen rennen, mensen voor de hond gaan vechten, of ze zijn eigenaar bedreigen. Je hond mag niet agressief reageren, maar kan ook niet weglopen.

Over

De honden met de luidste blaf zijn degenen die het meest bang zijn.

Sociale media